Sauli Niinistön asema Suomen politiikassa on nyt todella vahva

29.1.2018

Sauli Niinistö on Suomen tasavallan presidentti seuraavat kuusi vuotta. Kokoomuksen Niinistö toisti kuuden vuoden takaisin voittonsa ja hänet valittiin toiselle kuusivuotiskaudelle. Suuri osa suomalaisista on ollut tyytyväisiä Niinistön toimintaan presidenttinä. Hän keräsi sunnuntain vaaleissa yli 60 prosenttia annetuista äänistä ja hänet valittiin presidentiksi ensimmäisenä henkilönä Suomen historiassa ensimmäisen äänestyskierroksen jälkeen.

Niinistössä nähdään poliitikko, jonka uskotaan pärjäävän venäläisten kanssa parhaiten. Niinistön suosio kertoo kansalaisten turvallisuudenhakuisuudesta. Niinistö valittiin toiselle kaudelleen, joten hänen toimia presidenttinä on jo tarkkailtu kuuden vuoden ajan. Hän edustaa jatkuvuutta, eivätkä suomalaiset odota mitään suuria muutoksia.

Suomessa presidentti käyttää valtaansa ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Pääministeri sen sijaan vastaa sisäpolitiikasta. Saulin Niinistö saama vaalitulos kasvattaa hänen painoarvoa kuitenkin myös sisäpolitiikassa ja arvojohtajana.

Äänestäjille oli tarjolla aatemaailmaltaan hyvin erilaisia ehdokkaita. Oikeastaan vain jyrkän oikeistolainen ehdokas puuttui.

Vaalit paljastivat, kuinka puoluepoliittinen uskollisuus horjuu ja kuinka heikko puolueiden voima on. Puolueiden merkitys oli pienempi kuin koskaan presidenttivaalien aikana. Nämä olivat persoonavetoiset vaalit.

Äänestysprosentti oli 69,9 prosenttia eli lähes kolme prosenttiyksikköä vähemmän kuin edellisellä kerralla. Vuoden 2006 vaaleissa se oli 73,9 prosenttia.

Vaaleissa ei tapahtunut mitään ennalta aavistamatonta. Se kertoo melko rauhaisasta maasta ja siitä, että eri tavoin ajattelevat suomalaiset mahtuvat ainakin presidentinvaaleissa vieläkin istumaan samassa huoneessa käymättä toistensa kimppuun.

                                                                             Helsingin Sanomat