Metsien mustikka-aarre odottaa löytäjäänsä

1.8.2015

 

 

 

Tämän vuoden sateinen ja viileä kesä on saanut aikaan runsaan mustikkasadon. Mustikkasadon suurin uhka olisi ollut heinäkuun helteet. Helteet eivät koskaan tulleet ja nyt vaara on ohi. Mustikka on viileän ja kostean ilmaston kasvi. Kylmän kesän ansiosta mustikka voi hyvin. Mustikka on herkkä marja, jolle viikonkin kuivuus on pahasta. Mustikat ovat parhaimmillaan Etelä-Suomessa juuri nyt.

 

Suomessa luonto kuuluu kaikille

Suomessa perinteiset jokamiehenoikeudet antavat ainutlaatuiset mahdollisuudet liikkua vapaasti luonnossa ja nauttia metsän antimista. Jokamiehenoikeudet koskevat myös Suomessa vierailevia ulkomaalaisia. Luonnossa liikkumiseen ei tarvita maanomistajan lupaa, eikä jokamiehenoikeuksista tarvitse maksaa. Jokainen suomalainen saa vapaasti kerätä luonnonvaraisia marjoja, sieniä ja kasveja joitakin luonnonsuojelulaeissa rauhoitettuja lajeja lukuun ottamatta.

Jokamiehenoikeus koskee myös marjojen ja sienten kaupallista keruuta, eikä lupaa maanomistajalta tähän tarvita.

Luonnossa liikkumiseen on myös rajoituksia

Luonnossa liikuttaessa on noudatettava tiettyjä sääntöjä. Kiellettyä on vahingonteko, luonnon roskaaminen ja kotirauhan rikkominen liikkumalla esim. asuntojen ja rakennusten välittömässä läheisyydessä tai toisen omaisuuteen kohdistuva hallinnan loukkaus. Laissa ei ole säädetty metrimääräistä etäisyyttä siitä, kuinka lähellä pihapiiriä metsämarjoja saa poimia. Hyvien tapojen mukaista ei ole mennä poimimaan marjoja toisen asunnon tai pihapiirin välittömästä läheisyydestä, vaan tulee noudattaa riittävää välimatkaa (kuulo- ja näköetäisyys on suositeltavaa pitää rajana). Jokamiehenoikeudet eivät salli myöskään moottoriajoneuvoilla ajamista maastossa ilman maanomistajan lupaa.

Jokamiehenoikeudet velvoittavat myös maanomistajaa.

Rikoslaki kieltää myös laittoman uhkauksen tai pakottamisen. Esimerkiksi maanomistaja ei saa uhkailla tai pakottaa pois marjastajia omistamiltaan mailta, mikäli he noudattavat jokamiehenoikeuksia. Luonnonsuojelulaki puolestaan kieltää jokamiehenoikeuksia rajoittavien kieltotaulujen laiton. Maanomistaja ei saa laittaa metsään kylttiä, joka kieltää alueelle pääsyn.

                                                                                                Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.