”Hätäkahvit” auttavat vanhempia jaksamaan

22.1.2015

Viime vuoden marraskuussa kokkolaiset pienten lasten äidit pohtivat facebook-ryhmässään huoltaan ja jaksamistaan. Äidit saivat idean. He sopivat, että jos joku ryhmäläisistä tarvitsee apua, pientä ja arkista tai kuinka suurta tahansa, tämä kirjoittaa sivulle koodin ”hätäkahvit” ja muutama lähimpänä oleva rientää avuksi.

Kokkolassa apua on pyydetty ja saatu esimerkiksi lastenhoitoapuna muuton tai lääkärissä käynnin ajaksi, onpa moni sairastuneen lapsen vanhempi saanut koodin avulla pienet päiväunetkin, jotta jaksaa taas kannatella perheen arkea. Hätäkahvit-idean äidit muistuttavat, ettei kutsuja ole emäntä, eikä haittaa, vaikka koti ei olisikaan tiptop. Tarkoitus on olla avuksi, ei tuoda lisäpaineita.

Matalan kynnyksen apua tarjoava idea on levinnyt myös Saloon. Heidi Luukkonen perusti joulukuussa Salon seudun hätäkahvit –ryhmän, johon on tähän mennessä liittynyt vajaat kaksisataa jäsentä.

-Kun tuntuu, että seinät kaatuvat niskaan tai tarvitset hengähdystauon, voi ottaa yhteyttä ryhmään. Hätäkahville voi kutsua kun siltä tuntuu, on sitten kyseessä mikä tahansa asia.

Salossa ryhmä on perustettu myös siksi, että lapsiperheet tutustuisivat toisiinsa helpommin, löytäisivät seuraa ja samalla vertaistukea. Heidi Luukkonen on itse saanut sivuston kautta yhteyden toiseen lähellä asuvaan kotiäitiin, jota hän ei entuudestaan tuntenut.

-Haja-asutusalueella on vaikea tutustua ja tavata uusia ihmisiä. Siksi tämä sivusto on tärkeä. Toivottavasti moni myös löytää tämän, sanoo Linda Leinonen, joka muutti paikkakunnalle Tampereelta.

-Tutustuminen ja kahvitteluseuran löytäminen on hankalaa. Monet keskittyvät niihin ihmisiin, joita he tuntevat ennalta, eikä uuden ihmisen ole kovin helppo päästä oikeasti mukaan, sanoo Heidi Luukkonen.

                                                                                                Salonjokilaakso 22.1.2015