Useita ilveksiä Salon seudulla

22.1.2015

Mahdollisuudet nähdä ilves Salon seudulla on tällä hetkellä suuri. Varsinais-Suomi tunnetaan vahvana ilvesalueena. Viimeisin kannanarvion on vuodelta 2014, ja sen mukaan Varsinais-Suomessa on 245-325 ilvestä.

Ilvekset ovat myös melko tuotteliaita eli ne lisääntyvät hyvin esimerkiksi Salon seudulla.

-Usein emolla on kaksi pentua eikä kolmekaan ole harvinaisuus, sanoo Antti Härkälä luontokeskuksesta.

Härkälä arvelee, että hyvän lisääntymisen taustalla on muun muassa hyvä ravintotilanne. Ilveksillä ei ole myöskään niin tiukkaa reviiriä kuin esimerkiksi sudella.

Ilveksellä on elinpiiri, joka voi mennä toisen ilveksen elinpiirin kanssa osittain päällekkäin. Härkälä sanoo, että uroksella elinpiiri on isompi kuin naaraalla.

Härkälä pohtii, että ilvesten hyvän lisääntymisen taustalla on myös se, että metsästys on ollut varovaista. Se on säästänyt myös naaraita.

-Naaraat säästyvät myös, jos niillä on pentuja, sillä sellaista naarasta ei saa ampua, Härkälä muistuttaa.

Tällä kaudella on annettu lupa 55 ilveksen kaatoon. Metsästyskausi kestää helmikuun loppuun. Ilvesten metsästys on jakanut mielipiteitä. Osa on arvostellut lupamäärää liian suureksi. Härkälä kuitenkin muistuttaa, että lupamäärien taustalla on riistahallinnon tietoinen päätös, kun kanta on kasvanut.

Härkälä kertoo, ettei ilves ei herätä läheskään samanlaisia tuntemuksia kuin susi. Yleensä ilvekseen suhtaudutaan enemmän mielenkiinnolla. Ilvestäkin saatetaan pelätä. Ilves voi tappaa kohdalleen sattuneen kissan, mutta myös jonkin muun pienemmän petoeläimen.

                                                                                Salon Seudun Sanomat 22.1.2015