Susi nähty Kiskossa

21.1.2015

Susi havaittiin Kiskossa 20 kilometrin päässä Salon keskustasta. Susista on tullut jonkin verran havaintoja viime aikoina. Näyttää siltä, että seudulla asustaa susipari. Havainnon susi saattaa olla toinen niistä.

-Nuoret sudet etsivät omaa elinaluetta ja kumppania, selittää luontokeskuksessa työskentelevä Antti Härkälä.

Härkälä sanoo, että laumasta lähtevät nuoret sudet ovat yleensä vajaan vuoden ikäisiä. Nuoret sudet asettuvat 50-500 kilometrin päähän synnyinreviiristään. Sudet saattavat siirtyä yhdessä yössä 20-30 kilometriä.

Sudet elävät luonnossa keskimäärin 6–10-vuotiaiksi. Susi on sopeutunut elämään hyvin erilaisissa ympäristöissä, kuten arolla, tundralla, metsissä ja jopa kaupunkien lähistöillä, jossa se käyttää ravinnokseen ihmisen toiminnasta syntyvää jätettä esimerkiksi kaatopaikoilla. Susien ruokavalio riippuu pitkälti asuinalueesta. Ne syövät lähes mitä tahansa pieniä eläimiä, kuten jäniksiä ja hiiriä sekä isompia eläimiä, kuten poroja, peuroja ja hirviä.

Susi liikkuu kaikkina vuorokauden aikoina, pääasiassa kuitenkin hämärissä ja yöllä. Se elää pareittain tai perhekunnittain laumoissa. Suomen oloissa laumat ovat pieniä, keskimäärin seitsemän yksilön suuruisia. Suomen susikannan koko oli vuonna 2014 noin 220-245. Suurin susiesiintymä on Itä-Suomessa.

Sudet aiheuttavat ihmisille vahinkoa lähinnä saalistamalla koti- ja karjaeläimiä. Susi karttaa tavallisesti ihmistä ja käy hyvin harvoin ihmisen kimppu2un. Viimeinen mainittu suomalainen susiuhri oli vuonna 1881.