Tuhannet aasialaisturistit pysähtyvät Salossa

25.9.2017

Kivihovin liikenneasemalla Salon Suomusjärvellä on pysähtynyt viimeisten kuukausien aikana tuhansia aasialaisia turisteja. Vilkkaimpina aamuina liikenneaseman pihalla on voinut seistä kaksikymmentä tilausbussia. Illansuussa on ollut samanmoinen ryntäys.

Kivihovissa näkyy se, mistä valtakunnan lehtiotsikoissa on tänä vuonna kohistu: kiinalaisten turistien ryntäys Suomeen alkoi.

Salitol, salitol? kiinalaismies toistelee myymälän kassalla. Hän haluaa varmistaa, että hammastahna on taatusti ksylitolia. Me olemme varmaan Suomen suurin ksylitolhammastahnan myyjä, sanoo kauppias Ismo Rouvinen. Aamuisin voi mennä kaupaksi jopa kolmesataa putkiloa hammastahnaa. Asiakkaat eivät osta yhtä tai kahta tuubia, he saattavat ostaa kerralla kaksi laatikollista hammastahnaa!

Kivihovi on kiinalaisten ksylitolikauppa. Hammastahnan lisäksi turistit kantavat ulos laatikoittain ksylitolpurukumia. Yksi turisti ostaa ksylitolipurukumia keskimäärin kahdeksallakymmenellä eurolla. Parhaimmat ostavat pelkkiä ksylitoltuotteita kolmensadan euron arvosta.

Bussinkuljettaja on hakenut kiinalaisryhmän aamulaivalta Turun satamasta, jonne he ovat tulleet Tukholmasta. Seurueen matka jatkuu Helsingin kautta Tallinnaan. Kuljettaja odottaa Helsingissä yli yön ja vie uuden ryhmään seuraavana päivänä Helsingistä Turun satamaan.

Liikennemyymälän valikoima on muuttunut turistien myötä. Muumi-tuotteet, kuppinuudelit, mustikkamehu, kuivatut mustikat ja karpalot ovat vallanneet hyllytilan. Hedelmävaaka opastaa nyt myös japaniksi, kiinaksi ja koreaksi.

Kiinalaiset kuluttavat

Kiinalaisturistien yöpymiset ovat kasvaneet 43 prosenttia viimeisen vuoden aikana. He viipyvät Suomessa lyhyen ajan, mutta he kuluttavat ulkomaalaisista matkailijoista eniten rahaa. Keskimääräinen kiinalaisturisti käytti Suomessa 940 euroa vierailunsa aikana. Suomen ulkoministeriö avasi Kiinassa viime vuonna kolmetoista uutta viisumikeskusta helpottaakseen matkailua Suomeen.

Makea miljardibisnes

Ksylitoli valloittaa maailmaa. Makeutusaineen markkinat olivat viime vuonna yli 700 miljoonaa dollaria. Myynnin ennustetaan lähivuosina ylittävän miljardin dollarin rajan.

Vaikka ksylitolin löysivät saksalaiset ja ranskalaiset kemistit jo 1800-luvun lopulla, kariesta ehkäisevään käyttöön se keksittiin Turussa, Suomessa.

Tarkoitus oli etsiä luonnosta hampaille vähemmän haitallisia yhdisteitä sokerin korvikkeeksi. Ksylitolia alettiin käyttää makeuttamaan purukumeja, pastilleja ja muita makeistuotteita, myöhemmin sitä alettiin myös lisätä esim. hammastahnaan.

Ksylitol on suosittua Aasiassa. 80 prosenttia Etelä-Korean markkinoilla myytävästä purukumista on makeutettu ksylitolilla. Japanissa ollaan myös perillä ksylitolin terveysvaikutuksista. Japanissa ksylitoltuotteet kuuluvat päivittäisiin ravintolisiin.

Ensimmäinen kiinalainen lentoyhtiö aloittaa lennot Helsinkiin

Ensimmäinen kiinalainen lentoyhtiö aloittaa liikennöinnin Helsinkiin ensi talvena. Kiinalaisyhtiö Lucky Airin on määrä aloittaa lennot Suomeen kahdesti viikossa. Yhtiö lentää Kunmingista Chengduun ja sieltä Helsinkiin. Molemmat kiinalaiset kaupungit ovat kasvavia miljoonakaupunkeja sekä liike-elämän alueellisia keskuksia. Chengdu tunnetaan Kiina pandakeskuksena, josta odotetaan Suomen Ähtäriin loppuvuodesta tulevaa pandaparia.

                                                                                                                 Salon Seudun Sanomat